Novosti

02.02.2013.

Zapaljena anarhistička knjižara Freedom Press

U petak, prvog dana veljače, na knjižaru Freedom Press u Londonu, bačen je (vjerojtano) molotovljev koktel, što je izazvalo požar koji je uništio računalo i drugu opremu te velik broj knjiga i ostalog materijala.

Za sada ostaje nepoznato tko je i s kojom motivacijom izveo ovaj napad, no sama činjenica da paljenje knjiga smatra prigodnom akcijom, govori dovoljno. Za vjerovati je da će detalji o ovom napadu biti uskoro poznati.

Nakon što je Freedom Press izvjestio da veće štete na zgradi nema (fotografije nastale štete pogledajte na ovo linku), te da nije bilo ozljeđenih, organizirana je zajednička akcija čišćenja, na koju su pozvali sve koji žele pomoći. Istovremeno, mnogi distributeri, izdavači, dućani s pločama i srodna mjesta ponudila su svoju pomoć u obnavljanju knjižare i njenom ponovnom pokretanju.

Freedom Press je jedna od najstarijih izdavačkih kuća u svijetu, a svakako je najstarija anarhistička knjižara, koja u istom prostoru djeluje još od 1886. godine. Neki od njenih osnivača su Charlotte Wilson i Petar Kropotkin, a brojne generacije anarhista su koristile prostor, objavljivale knjige i druge publikacije kroz Freedom Press. Cijela zgrada predstavlja mjesto otpora duže od jednog stoljeća.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter