Novosti

18.02.2010.

Ukinut pritvor anarhistima optuženim za međunarodni terorizam

Sudac Dragomir Gerasimović odlučio je pustiti na slobodu grupu beogradskih anarhista koji su optuženi za međunarodni terorizam, tako da će se braniti sa slobode. Svi optuženi, negirali su tijekom davanja iskaza sudu da su teroristi, navodeći da nisu imali namjeru nauditi Grčkoj, niti njenoj ambasadi u Beogradu, već da su željeli izraziti solidarnost sa grčkim anarhistom Thodorisom Iliopulosom koji je u zatvoru štrajkao glađu.

Prema navodima optužnice, Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Ivan Vulović, Sanja Đokić, Ivan Savić i Nikola Mitrović bacili su u noći između 24. i 25. kolovoza dva molotovljeva koktela na zgradu ambasade Grčke u Beogradu.


Na zgradi je nastala manja šteta, procjenjena na 120 kuna, a u napadu nitko nije stradao.


Početak suđenja izazvao je velik interes građana, nevladinih ogranizacija, kao i stranih promatrača od kojih je veliki broj ostao van sudnice u kojoj nije bilo dovoljno mjesta.


Optuženi Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Ivan Vulović, Sanja Đokić, Ivan Savić i Nikola Mitrović negirali su da su ispisivanjem grafita i bacanjem molotovljevih koktela u noći 24. na 25. kolovoza, izvršili kazneno djelo međunarodnog terorizma.


Sanja Đokić je priznala da je ispisala grafit na zgradi ambasade.


Iznoseći odbranu Trivunac je naveo da smatra kako se protiv njih vodi politički postupak jer u počinjenom djelu nema ni elemenata izazivanja opće opasnosti, čemu u prilog ide i materijalna šteta od 120 kuna na zgradi ambasade.


Naglasio je da prema Grčkoj nikada nije gajio negativne osjećaje i da nikada nije imao želju niti bio u poziciji naškoditi toj zemlji.


Ivan Vulović je naveo da je "akcija imala humani karakter i trebala je predstavljati solidarnost prema Thodorisu".


Zbog neočekivano teške optužnice i više o pet mjeseci pritvora, kao i zlostavljanja i ucjenjivanja Kurepe u zatvoru, formirana je Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista na čijoj stranici možete saznati više o ovom slučaju, kao i na grupi Sloboda za uhapšene anarhiste.


Suđenje će se nastaviti u ožujku.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter