Novosti

19.12.2009.

Tko anarhistima smješta bombaške napade?

Drugi put u posljednjih šest godina iz Italije dolazi vijest o bombaškom napadu koji su navodno izveli anarhisti i to, ni manje, ni više, već «Neformalna anarhistička federacija», koja, pazite sad slučajnosti, na talijanskom ima istu skraćnicu (FAI), kao i Anarhistička federacija Italije, organizacija koja djeluje javno, otvoreno i ne izvodi napade koji nasumično ugrožavaju. Ono što posebno upada u oči je činjenica da su svi napadi s tim potpisom izvedeni na način da šire paniku, nazivi akcija su posve apsurdni i smiješni, a akcije upućuju na to da je sve policijska namještaljka, što nije rijetka pojava u Italiji (pa i drugdje).

Onima koji možda nisu pročitali spornu vijest, koja je u Italiji dovoljno jako odjeknula da zasluži prevođenje i u Hrvatskoj, prensoimo osnove informacije... Mainstream mediji su objavili vijest o bombaškom napadu na milanskom sveučilištu, gdje je krivo spojenih dva kilograma dinamita izazvalo manju eksploziju i nije nanesena nikakva šteta. Odgovornost za napad preuzela je fantomska grupa Neformalna anarhistička federacija (Federazione Anarchica Informale - FAI). U letku koji je pronađen FAI preuzima odgovornost za postavljeni eksploziv, a letak je naslovljen sa "Operacija Eat the Rich" i najavljuje napade na centre u kojima su pritvoreni imigranti prije nego ih se identificira i izbaci iz Italije. Traži se zatvaranje tih centara.

Navodna organizacija FAI potpisala se i na omotnici u kojoj je bila lisnica s eksplozivnim prahom i koja je otkrivena na stolu direktora Centra za identificiranje i deportaciju u mjestu Gradisca d'Isonzo pokraj Gorizije. Omotnica je imala marke, ali ne i pečat pošte, a u lisnici je bio prah koji se koristi za petarde. Prema navodima medija, voditelj centra Luigi del Ciello refleksno je i brzo reagirao bacivši omotnicu na pod pa da mu nije eksplodirala u rukama i nije ozlijeđen.

To su događaji koji su se odigrali 16. prosinca 2009. godine, a upravo su se po istom scenariju odigrali događaji u prosincu 2003. godine, kada je pismo-bombu primio Romano Prodi, koji je također ostao neozljeđen, iako je bomba izgorjela (kako navode mediji) u njegovom domu. Za taj napad odgovornost isto preuzima fantomska Neformalna anarhistička federacija.

I dok su za nekoga tko ne poznaje anarhistički pokret, ideje, strategije i uopće odnose unutar pokreta, to možda posve normalne vijesti, ovdje sve smrdi na policijsku namještaljku. Počevši od naziva, odnosno skraćenice FAI (ujedno i skraćeni naziv za Federazione Anarchica Italiana) koja očito za cilj ima diskreditaciju najstarije anarhističke organizacije u Italiji, koja okuplja velik broj članova i simpatizera. Već 2003. godine FAI je osudio ovakvo korištenje te skraćenice i u svojoj izjavi za javnost rekao kako «samo policija ili njeni suradnici mogu na ovakav način izložiti anarhiste represiji».

I dok FAI s opravdanom sumnjom tvrdi da je riječ o policijskoj podvali, na što ukazuje više od jedne činjenice, pogledajmo što još govori tome u prilog.

Uopće sam naziv «Operacija Eat the Rich» je više nego smiješna i ako ste ikada bili u prilici vidjeti policijsku interpretaciju onoga što antagonistički pokreti rade, jasno je da će upravo ovakav naziv biti izabran. Sjetite se samo snimaka policijskih vježbi i «razbijanja» prosvjeda, gdje «prosvjednici» nose transparente s najapsurdnijim natpisima. Ovo nije niti vrijedno daljnjeg razmatranja.

Drugo je odabir imena. Osim diskreditacije postojeće organizacije, što smo već obrazložili, uopće ideja «neformalne federacije» je posve nespojiva s idejom organizacije za koju se anarhisti zauzimaju. Dok su jedni organizairani u federaciju, koja je bazirana na ideji masovne, javne, velike organizacije, drugi su, poput insurekcionista, na koje se očito ovom akcijom djelomično (djelomično, jer se napada i FAI) cilja, okrenuti neformalnoj organizaciji, no to je pak nespojivo s idejom federacije, koja je u svojoj naravi formalna. Postoji niz naziva koji su se tu mogli naći, no federacija nikako.

Jednako važan je i odabir ciljeva te ishodi ovih akcija. Čak i ako bi mogli reći da je napad na Romana Prodija direktan, zapravo nije o tome riječ, jer pismo je mogao otvoriti netko od ukućana, a s druge strane, riječ je o političaru koji je daleko liberalniji od mnogih koji su u ovom slučaju bili bolja meta. Možda to ništa ne dokazuje, no dovodi policijske i medijske tvrdnje u sumnju.

Također, izbor posljednje mete je posve nelogičan. Zašto bi bilo koja anarhistička organizacija organizirala napad na sveučilište, gdje anarhističke ideje pronalaze podršku među studentima i profesorima, a navodno su time pokrenuli kampanju protiv centara za deportaciju (zatvora za «ilegalne» useljenike). Kakve uopće veze ima sveučilište s tim centrima?

Logika iza ovih napada je i više nego apsurdna i upravo zato možemo govoriti o podmetanju. Osnovna ideja je diskreditirati anarhistički pokret, okrenuti društvo protiv svih anarhista, protiv talijanske federacije, koja je izrazito vidljiva, a čije ime (skraćenica) se sada pojavljuje u medijima i povezuje s terorističkim napadom koji je bio usmjeren na slučajne prolaznike. Sve do sad navedeno upućuje na ovakav zaključak. Država na sve načine pokušava kriminalizirati anarhistički pokret, ali i pokret za zaštitu prava useljenika, protiv kojih je aktualna vlast u Italiji objavila rat.

Takav scenarij potvrđuje i Anarhistička federacija Italije u svojoj reakciji na najnoviju policijsku provokaciju, gdje otvoreno prozivaju policiju i tvrde da država i njene institucije ne mogu i ne žele tolerirati obilježavanje pokolja koji su počinili u Milanu 1969. prije točno četrdeset godina, kada su ubili anarhistu Giuseppea Pinellija (o čemu je i nobelovac Dario Fo napravio dramu) i podmetnuli bombu u antianarhističkoj akciji na trgu Fontana ubivši 16 i ranivši 88 ljudi (više o slučaju Piazza Fontana i Pinelliju na http://www.katesharpleylibrary.net/f7m14m). Upravo u trenutku kada su anarhisti u Milanu i cijeloj Italiji obilježavali ove tragične događaje, policija opet podmeće eksploziv i širi paniku.

U svojoj izjavi za javnost, FAI poziva na prestanak širenja dezinformacija, pogotovo novinare, čija uloga bi trebala biti širenje informacija, a ne autoritarne propagande.

Ovaj slučaj još jednom pokazuje da su država i njeni poslušnici najveći teroristi. Nasilje, zastrašivanje, ugnjetavanje, neravnopravnost, autoritarnost, osobna korist... sve su to metode državnog terorizma, a upravo protiv toga se anarhisti bore.Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter