Novosti

26.11.2010.

Subverzije u prosincu

Nakon duže stanke nastavlja se program Subverzija, koje u prosincu tematiziraju irački pokret otpora i demonizaciju oružanog otpora raznim okupacijskim snagama, ne samo u Iraku već i drugdje u svijetu, što se provlači kroz predstavljanje knjige Petera Gelderloosa "Kako nenasilje štiti državu". Za sam kraj godine Subverzije donose inspirativnu priču o anarhistu, falsifikatoru, pljačkašu banaka, ali prije svega zidaru i običnom čovjeku koji je odlučio boriti se.

Subverzije se događaju svaki ponedjeljak u 19 sati u net klubu Mama, Preradovićeva 18, Zagreb.


ponedjeljak, 6. 12. u 19:00


Upoznajte irački pokret otpora


Rat u Iraku nikad nije bio oslobodilački, nije imao za cilj uvođenje demokracije, niti je trebao donijeti prosperitet ljudima u Iraku. Pokrenut je zbog potrebe za stjecanjem moći tom dijelu svijeta i zbog kontrole nad izvorima nafte. To je danas posve jasno svima no i dalje ostaje demonizacija iračkog pokreta otpora, koji se nalazi u sukobu s okupacijskim snagama od prvih dana rata.Baš kao u svakom ratu, područje ratovanja proširilo se i na medijski prostor, koji određuje stav javnosti prema protivničkoj strani, u ovom slučaju, iračkom pokretu otpora. Fundamentalisti, teroristi, ubojice, ekstremisti... samo su neki od naziva koji se ponavljaju iz dana u dan i služe širenju straha od "opasnih" iračana, ali i kao opravdanje za nastavak rata.

Steve Connors i Molly Bingham su proveli određeno vrijeme s iračkim pobunjenicima i kroz dokumentarni film Meeting Resistance otkrivaju stvarne motivacije, osobne priče i načine borbe iračkog pokreta otpora, koji je sve, samo ne ono u što nas pokušavaju uvjeriti.

Dokumentarni film: Meeting Resistance (85 minuta, Steve Connors i Molly Bingham, SAD, 2007)


ponedjeljak, 13. 12. u 19:00


Kako nenasilje štiti državu


Pitanje nasilja i nenasilja stalno je prisutno unutar društvenih pokreta, a podjela na te dvije strategije i taktike predstavlja problem koji prelazi u ideološki sukob, dok Peter Gelderloos poziva na različitost taktika, tako da niti jedna nije isključena ili jedina prihvatljiva.

Društveni pokreti na zapadu već desetljećima gotovo bez iznimke prihvaćaju doktrinu i ideologiju pacifizma pa su današnji prosvjedi organizirani u suradnji s državom i njenim službama, što često znači da organizatori ne reagiraju na policijsko nasilje ili čak računaju na njega.

Ono što još više zabrinjava je da protivnici rata, okupacija i imperijalizma prestaju iskazivati solidarnost s pokretom otpora u okupiranoj zemlji, ukoliko on preraste u oružani sukob ili na drugi način izađe izvan okvira nenasilne/pacifističke ideologije.

Za anarhiste, sama država je nasilje, što znači da je država u stalnom sukobu s većim dijelom društva. Kako nenasilje štiti državu zato otvara pitanja učinkovitosti nenasilja u borbi protiv ugnjetavanja, zašto je pacifizam patrijarhalan i rasistički i, konačno, štiti li nenasilje državu?

Pozivamo vas da sudjelujete u razgovoru o knjizi, tijekom kojeg će biti riječi o temema koje knjiga pokriva, te na koji način su one poveznae s lokalnim kontekstom.

Predstavljanje knjige i diskusija: Peter Gelderloos: Kako nenasilje šitit državu, Što čitaš?, Zagreb, 2010. Video: razgovor s autorom o knjizi.


ponedjeljak, 20. 12. u 19:00


Anarhist, pljačkaš banaka, falsifikator, ali prije svega... zidar


Neke životne priče i revolucionarne aktivnosti su toliko nevjerojatne da možete samo pomisliti kako takvo što može postojati samo na filmu. Pa ipak, Lucio Urtubia je pljačkao banke i falsificirao dokumente kako bi financirao aktivnosti u koje vjeruje, spasio život vođi Crnih pantera (Black Panther Party), aktivno surađivao s mnogim revolucionarima, a "vrhunac" te aktivnosti je bilo izvlačenje 25 milijuna dolara iz First National Bank (danas Citibank), čime je ozibljno uzdrmao sustav, ali i osigurao financije za niz aktivnosti.

Ono što ovu priču čini još inspirativnijom je činjenica da je Lucio rođen u siromašnoj obitelji, gotovo bez formalnog obrazovanja, a uz sve svoje aktivnosti je cijeli radni vijek odradio kao zidar, što je samo dodatno zbunilo policiju, koja nije mogla vjerovati da iza svega stoji ovaj jednostavan čovjek.

Uz sve to, u zatvoru je proveo svega par mjeseci, a novac nije zadržao za sebe već je sve trošio na razne revolucionarne aktivnosti.

Film je preveden na hrvatski.

Dokumentarni film: Lucio Anarquista (88 minuta, Aitor Arregi i Jose Mari Goenaga, Španjolska, 2007)


Subverzije se financiraju isključivo osobnim donacijama pa zato ubacite par kuna u kutiju za donacije, jer na taj način financirate program, plakate i sve ostale troškove, koji su minimalni, ali postoje.

 

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter