Novosti

29.11.2009.

Socijalni sukobi i nasilje

Društveni sukobi su često obilježeni nasiljem zbog prirode samog sustava koji počiva upravo na nasilju. Nasilje je već ovdje, živimo ga na različitim razinama, što otvara pitanje postoji li uopće mogućnost izbora strategije. O ovom i nizu drugih pitanja biti će riječi tijekom diskusije koja se odvija kao dio serije razgovora o temama zastupljenim u knjigama i publikacijama koje se nalaze u knjižnici i čitaonici Roko i Cicibela.

Kao uvod u diskusiju tijekom razgovora biti će predstavljene osnove teze koje Peter Gelderloos iznosi u svojoj knjizi “Kako nenasilje štiti državu”, u kojoj iznosi argumente protiv ideologije nenasilja i ograničavanja na jednu strategiju u društvenom sukobu. Uz niz primjera autor argumentirano opovrgava mitove vezane uz (ideološki isključivo) nenasilno djelovanje te otvara diskusiju o razumijevanju nasilja. Kakav je rezultat dala borba koju je vodio Gandhi ili Martin Luther King, kao česti primjeri nenasilnog djelovanja? Gdje je granica nasilja i nenasilja, odnosno, zašto se jedno djelovanje smatra legitimnim i legalnim, a drugo ne? Sve to i puno više očekuje vas tijekom diskusije...

Diskusija se odvija kao dio serije razgovora o temama zastupljenim u knjigama i publikacijama koje se nalaze u knjižnici i čitaonici Roko i Cicibela.

Diskusija se održava u četvrtak 3. 12. 2009. u 19 sati u slobodarskoj knjižnici i čitaonici Roko i Cicibela, Frankopanska 1 (u dvorištvu).

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter