Novosti

19.05.2014.

Objavljen trinaesti broj Ispod pločnika

Ispod pločnika, besplatni anarhistički povremenik, upravo je objavio svoj trinaesti broj, koji se, između ostalog, bavi samim konceptom i kritikom braka, zakona i borbe za prava, te nizom drugih tema.

Ispod pločnika već osam godina dovodi u pitanje normalnost koja nam je nametnuta pa se tako u ovom broju bavi brakom, zakonima, pravima, nacionalizmom i pitanjem vlasti, temama koje su sastavni dio te normalnosti. U pokušaju da svaki dio našeg života bude reguliran, ne sudjeluju samo institucije sistema, već i njegovi više ili manje glasni pomagači, koji zahtjevaju više regulacije i kontrole. Brak je tako nedavno postao najpoželjnija institucija jer sa svih strana su se javili njegovi zagovrnici/e, dok je izostala gotovo svaka kritika tog institucionaliziranog međuljudskog odnosa.

Važan prilog kritici borbe kroz sistem daju i tekstovi Meše Selimovića O vlasti, koji govori o tome da ne postoji dobra vlast, niti dobri vladari. Kao dodatak tome, Emma Goldman u svom tekstu Žensko pravo glasa, govori o besmislenoj borbi za pravo na izbor vlastitih diktatora.

Novi broj donosi i drugi dio istraživanja naslovljenog Pucnji atentatora, koji govori o ranim primjerima propagande djelom u regiji, a tema drugog dijela Luka Jukić, koji je izvršio neuspjeli atentat na komesara Cuvaja.

Osim toga, kao još jedan mali prilog povijesti anarhizma, ovaj broj donosi i kratku antibiografiju B Travena, poznatog i dugo anonimnog književnika, čija djela odražavaju njegove anarhsitičke ideje.Ispod pločnika je moguće nabaviti u knjižarama, infoshopovima, klubovima, kafićima... i tamo gdje ga sami odnesete!Sve tekstove možete čitati online ili skinuti cijeli broj kao pdf.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter