Novosti

20.03.2012.

Objavljen je jedanaesti broj Ispod pločnika

Ispod pločnika, besplatni anarhistički dvomjesečnik objavio je svoj jedanaesti broj, koji se, između ostalog, bavi pitanjem duga, novca i krize, umjetnih kategorija koje nas guraju u bijedu i koje nam nameću kao "vrijednost".

David Gaeber govori o dugu, novcu, krizi i nepotrebnosti ekonomije u opsežnom razgovoru naslovljenom Što je dug? koji razotkriva neke od temeljnih postavki ekonomije kao političke dogovore čiji utjecaj se ne temelji na stvarnoj vrijednosti, već na uspostavljanju odnosa moći i kontrole što funkcionira tako već 5000 godina. Razgovor je vođen povodom objavljivanja njegove nove knjige Debt: First 5000 Years.

Međutim, ekonomija ne bi mogla sama funkcionirati na taj način, već joj je potrebna kultura koja će to omogućiti i društvo koje će biti oblikovano prema potrebama ekonomije i stjecanja moći. O tome i nekoliko drugih pitanja govori Miguel Amorós u tekstu Avatari komodificirane kulture.

U jedadanestom broju je objavljen i možda pomalo specifičan tekst, zanimljiv prvenstveno svima koje zanima povijest anatagonističkih pokreta, pobuna, anarhizma... Riječ je o tekstu Spektakl Situacionističke Internacionale - maj ‘68 koji daje pregled događaja iz svibnja '68 i jedan drugačiji pogled na događaje koji se često gledaju kao veliki uspjeh Situacionističke Internacionale, dok su pubunu pokrenuli mnogi drugi. Naravno, to treba shvatiti u širem kontekstu problema povijesti i njenog bilježenja.

Tu su još prikazi knjiga, najave i neizbježan strip.

Ispod pločnika je moguće nabaviti u knjižarama, infoshopovima, klubovima, kafićima...

Sve tekstove možete čitati online ili skinuti cijeli broj kao pdf.

 

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter