Novosti

22.07.2010.

Objavljen je deveti broj Ispod pločnika

Deveti broj Ispod pločnika u vrijeme kad nam govore da su sigurnost i kontrola izrazito važni donosi kritički osvrt na "miran i siguran" život, ali se osvrće i na pitanje kolonijalne kulture i nužnosti otpora, kao i na pitanje rada. Ljetni broj donosi nekoliko tema, čime prekida niz tematskih brojeva.

U devetom broju tekst Mirno i sigurno ropstvo još jednom progovara o atmosferi straha koju grade u našim životima, kako bi nas doveli do stanja u kojem pristajemo na sve više kontrole (više sigurnosti, tako nam kažu), na manje sloboda pa i na samo ropstvo, samo da živimo mirno i sigurno.

Govoreći o kontroli, Ward Churchill upozorava na to kako smo skloni identificirati se s dominantnim obrascima koje sustav nudi, preuzimajući na taj način uloge, ali i odgovornost za ono što sustav čini. U opsežnom razgovoru pod naslovom Genocid u ime slobode i demokracije govori o kolonizaciji SAD-a i cijelog svijeta, te o nužnosti dekolonizacije Europe, u kojoj su nastale kolonizatorske sile i politika koja danas vlada svijetom.

Alfredo Maria Bonanno u tekstu Uništimo rad još jednom iz anarhističke perspektive otvara pitanje rada, no odlazi korak dalje od raznih ljevičarskih pa i anarhističkih teoretičara i govori o nužnosti uništenja rada, ne ukidanja i zamjene igrom, ne promjene u neki alternativan "dobar rad", već u potpuno uništenje, koje će dovesti do toga da nestane i san o savršenom "radničkom" društvu. Rad ne može biti ono što nas definira, barem ne ako je naša ideja antikapitalistička.

Broj zaključuje Angel J. Cappelletti kroz kratak osvrt Anarhizam i obrazovanje.

Gotovo da bi se moglo reći kako ovaj broj otvara pitanje identiteta i napada taj koncept kao i posljedice koje proizlaze iz njega, unatoč tome da teme broja zapravo nema.

Tekstove koji se nalaze u Ispod pločnika možete preuzeti kao pdf (cijeli broj) ili čitati pojedinačno online.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter