Novosti

19.02.2010.

Objavljen osmi broj Ispod pločnika

Objavljen je osmi broj Ispod pločnika, koji se u novom broju bavi temom političkih zatvorenika i uopće problemom zatvora, ali uz temu broja problemtizira odnos akademije, odnosno sveučilišta i anahističkog pokreta i ideja. Sve to prate osvrti na nove knjige i druga izdanja te vijesti o pokretu.

U novom broju Peter Gelderloos u svom tekstu Razlika između akademizma i anarhije govori o odnosu anarhista prema akademiji, i još specifičnije, akademizmu, te dobrim i lošim stranama tog odnosa i različitim pristupima onih koji su zaposleni unutar sveučilišta. Jedno od važnih pitanja je svakako mogu li institucije osnovane od strane države biti od koristi anarhistima i koja je uloga sveučilišta u socijalnom sukobu?


Veći dio broja je posvećen političkim zatvorenicima i problemu zatvora. O svojim iskustvima sa raznim režimima i 15 godina provedenih u zatvorima i logorima u opsežnom razgovoru bugarski anarhist Aleksander Sašo Nakov (92) otkriva pravu prirodu svih država, neovisno o tome bila ljevica ili desnica na vlasti, jer sve države i režimi zatvaraju anarhiste, pa i one "demokratske". To potvrđuju aktualni potezi vlasti u Srbiji, koje su prvo zatvorile šestoro anarhista na šest mjeseci da bi na kraju bili pušteni na slobodu zbog rušenja temelja optužnice.


"Demokratske" zemlje, poput SAD-a također pune zatvore političkim zatvorenicima pa tako u tekstu 500 godina otpora možete čitati o Leonardu Peltieru, koji je već 35 godina zatvoren i služi doživotnu kaznu, iako postoji niz dokaza da nije kriv za počinjeno djelo. Međutim, riječ je o istaknutom indijanskom aktivistu i propustima FBI-a, što je stalan kamen spoticanja za sve pokušaje njegovor oslobađanja. Ovu temu Ispod pločnika zaključuje tekstom Zašto smo protiv zatvora, protiv svih zatvora?, koji pojašnjava da zatvori štite bogate i moćne, dok društvo nije ništa sigurnije, već upravo suprotno.


Naravno, osim ovih tekstova, broj donosi kratak osvrt na ulogu dizajna, vijesti te prikaze novih knjiga i drugih izdanja kao stalan sadržaj svakog broja.


Pojedinačne tekstove čitajte ovdje, a cijeli broj možete skinuti kao pdf.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter