Novosti

31.08.2012.

Novi val represije u Italiji

U zoru 27. 08. 2012. nastavljena je ljetna represivna operacija protiv anarhističkog pokreta. Trenutno raspolažemo samo s informacijom da su 43 osobe pod istragom za subverzivno udruživanje i da su izvršeni brojni pretresi u gradovima Trento i Rovereto.

Jednoj je anarhistici, Danieli, izrečen kućni pritvor, dok je anarhist Massimo priveden u zatvor kraj Udina, a možete mu se javiti na ovu adresu:


Massimo Passamani

C.C. di Tolmezzo

via Paluzza, 77

33028 — Tolmezzo (UD), Italija


Ostaje nejasno što su optužbe, no jasno je da su povezane sa dobro poznatim talijanskim zakonom 270a, koji se primjenjuje za takozvano "suberzivno udruživanje". Medijske korporacije su javile (iako nepotvrđeno, ali poznavajući njihovu povezanost s vlastima, informacije dolaze upravo od tamo) da se optužbe odnose na ukupno 28 djela, od napada na telefonske repetitore kompanija Vodafone i Wind pa sve do nemira u dolini Susa.

Ovo posljednje je vjerojatno najvažnije jer upravo oko zbivanja u dolini Susa talijanska vlast pokazuje izrazitu nervozu i opet koristi "preventivna" hapšenja kao isporobanu metodu kažnjavanja i zatvaranja.

Kako bi pojasnili kontekst u kojem se ovo događa, važno je reći da već mjesecima mediji ponavljaju tvrdnju kako je upravo Massimo "vođa" (ili lider, kako to navode) anarhista (insurekcionista), koliko god to zvučalo apsurdno.

Naime, u dolini Susa se već godinama odvija borba protiv izgradnje pruge za superbrze vlakove (TAV), što je još jedan udarac "razvoja" i biznisa na prirodu i okoliš u kojem žive male zajednice (sela i mali gradovi). U dolini već postoji autocesta koja je udarac prirodi, tako da je pruga samo dodatan problem, što je kroz godine uzrokovalo to da se otpor proširi pa su na protestima i zaustavljanju radova uključeni svi, mladi, stari... U toj situaciji, gdje otpor nije izoliran i ograničen na malu skupinu, država pokušava posijati razdor pa sad cilja na anarhiste i prikazuje ih kao "odgovorne" za cijelu pobunu u dolini Susa.

To je ujedno i klasičan potez talijanskih vlasti u nizu represivnih akcija kojima pokušavaju zastrašiti i kazniti svakoga tko se usuđuje suprotstaviti odlukama političkih i ekonomskih centara moći.

U nekim izjavama talijanskih političara povodom novog vala represije otvoreno se govori o tome kako bi se stanovništvo doline Susa trebalo "ograditi od subverzivaca", čime se jasno daje do znanja da je u pitanju politika razjedinjavanja No TAV pokreta, koji je do sad uspješno djelovao koristeći različite taktike koje su se dobro nadopunjavale.

Solidarnost sa svima pogođenim novim valom represije!

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter