Novosti

31.12.2010.

Napad da, ali nasumično nasilje ne

Pisma bombe, poslana na adrese Čileanske, Švicarske i Grčke ambasade u Rimu otvorila su važno pitanje nasilja, a cijeli slučaj je još jednom izazvao niz reakcija anarhističkih grupa jer iz napada navodno stoji fantomska organizacija FAI - Neformalna anarhistička federacija, a ovaj put tom nazivu je dodano i Revolucionarna ćelija Lambros Foundas.
Upravo zbog ovog posljednjeg su reagirali zatvoreni pripadnici Revolucinarne borbe i ogradili se od ovakvog čina nasilja.

Sva tri pisma potpisuje ista "organizacija", koja se u svojoj izjavi poziva na revolucionarno nasilje kao metodu koju dijeli s u Vatrenim ćelijama iz Grčke, ali i Revolucionarnom borbom, čiji pripadnici se nalaze u grčkom zatvoru, a čijeg člana Lambrosa Foundasa je ubila policija 2010. godine u Ateni.

Pa ipak, takvu vrstu "solidarnosti", koja udara na nasumične žrtve, bez jasnog političkog cilja, Revolucionarna borba odbacuje pa su se zbog toga oglasili izjavnom u kojoj kažu:

"Povodom pisma-bombi poslanih na adrese ambasada, što je rezultiralo ozljedama dvoje zaposlenika, a za što odgovornost preuzima FAI - Neformalna anarhistička federacija - Revolucionarna ćelija Lambros Foundas, imamo za reći ovo: kao Revolucionarna borba smo uvijek birali akcije koje su bile politički usmjerene. Bile su usmjerene na institucije i one koji ih predstavljaju i štite. To smo organizirali na način da nitko tko ne spada u političke ciljeve ne strada i nikad si ne bi dozvolili akciju koja bi imala za rezultat takvo što, poput, primjerice, ranije spomenutog ranjavanja zaposlenika ambasade. Ovo je uvijek bila osnova svima nama za planiranje bilo koje akcije, i naravno, našeg mrtvog suborca i člana organizacije Lambrosa Foundasa. Upravo zbog toga molimo sve da ne izvode ovakve i slične akcije u ime našeg druga."

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter