Novosti

09.04.2009.

IRA je gora prijetnja od krize

Oružani i nasumični napad na vojarnu Massereene britanske vojske u Antrimu je uzaludan i kontraproduktivan te služi samo jačanju statusa quo, kažu u irskoj anarhističkoj organizaciji Workers Solidarity Movement.

Napade smatraju novim stvaranjem umjetnih podjela kojima se odvraća pažnja od stvarnih problema vezanih uz svakodnevno preživljavanje, odnosno, upravo u vrijeme svjetske ekonomske krize i društvenog sukoba usmjerenog protiv kapitalizma, ovakvi napadi samo služe vladajućima da pojačaju represiju, a na društvenoj razini uzrokuju još veće otuđenje i šire beznadnost.

U napadu su ubijena dva vojnika koji nisu bili na dužnosti, Mark Quinsey, 23 i Patrick Azimkar, 21, te ozljeđeno četvero civila uključujući dva dostavljača pizze.

Uopće sama činjenica da su napadači koristili ljude (dostavljače pizze) kao mamac u napadu je odvratna i još jednom ističe neuspjehe republikanskog militarizma. Treba se prisjetiti da je u prošlosti to također bila praksa neslužbene IRA-e (Provisional IRA) i drugih oružanih republikanskih grupa, klao što je to bio slučaj kod masakra u Teebanu 1992. godine kada je ubijeno osam protestantskih građevinskih radnika.

Upravo zbog autoritarnosti ovakvih oružanih grupa i širenju izmišljenih sukoba među najsiromašnijim slojevima društva, Workers Solidarity Movement smatra da su ovakve skupine veća prijetnja stvaranju konkretne alternative od trenute krize.

Više informacija o socijalnom sukobu u Irskoj i protivljenju autoritarnim skupinama i strategijama potražite na www.wsm.ie


(iz sedmog broja Ispod pločnika) 

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter