Novosti

26.11.2009.

Dvije nove publikacije o pobuni u Grčkoj

Dolaskom godišnjice pobune koja je potresla Grčku pa onda i cijeli svijet u prosincu 2008. godine pojavile su se i dvije publikacije koje donose pregled događaja, analize i niz tekstova objavljenih tijekom pobune. Danas, godinu dana nakon tih događaja, posve je jasno da pobuna nije nestala, već je utihnula, te se pojavljuje u različitim intenzitetima kao odgovor na sve jaču represiju, koja se pojačala nakon izbora i pobjede socijalista.

Važnost ovih publikacija je u tome što objedinjuju različite tekstove i otkrivaju motivaciju i uzroke pobune, ali donose i analizu koja nastaje s određenim odmakom i nakon godinu dana razmatra dosege pobune, pozitivne i negativne učinke odabranih strategija te pomažu u određivanju sljedećih koraka.


Everyone to the streetsS druge strane, riječ je o važnim dokumentima koji za sve nas koji smo zemljopisno udaljeni i živimo u drugačijem društvenom kontekstu, jer olakšavaju razumijevanje onoga što se dogodilo i što se još uvijek događa u Grčkoj, te omogućava povezivanje tih događaja s globalnim kontekstom koji na isti način utječe na naše živote.


Knjiga “Everyone To The Streets: Communiques and Texts from the Streets and Occupations” nastala je kao trud nekolicine ljudi okupljenih oko londonskog 56a Infoshopa, a na 150 stranica donosi uvod uređvačkog kolektiva, kronologije zbivanja u Ateni i Solunu, petnaestak tekstova i komunikeja nastalih tijekom pobune, analizu i pogovor. Knjigu možete kupiti za 5 funti, a sav prihod je benefit za političke zatovrenike u Grčkoj. Ukoliko se nalazite u Londonu, onda je najbolje da knjigu nabavite direktno, a svi ostali je mogu naručiti preko weba od www.activedistribution.org.


Druga publikacija “A day when Nothing is Certain - Writtings on the Greek insurrection” pojavila se s druge strane oceana, u SAD-u, te također sadrži niz tekstova i analiza o zbivanjima u prosicnu 2008. godine. Osim što kruži u tiskanom obliku, moguće je preuzeti je kao pdf u verziji za čitanje na računalu ili kao pdf spreman za tisak i/ili kopiranje.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter