Novosti

30.08.2010.

Časopis Insurrection dostupan na internetu

Časopis Insurrection, koji je izlazio tijekom osmadesetih godina i koji je uređivala Jean Weir iz Elephant Editions, digitaliziran je i dostupan na internetu, pa nakon više od dva desetljeća nastavlja živjeti u novom formatu.

Ono što Insurrection čini važnim je kombinacija vijesti i izještaja o pobunama i represiji, dok je istovremeno donosio teorijske tekstove, analize i promišljanja anarhsitičkih ideja i metoda, zbog čega predstavlja jedan od važnih i kvalitetnih doprinosa kao revolucionarna anarhsitička publikacija čiji utjecaj se osjeća i danas.

Insurrection je svakako najpoznatiji zbog prvih tekstova na engleskom jeziku koji su govorili o osnovnim stavovima insurekcionističkog anarhizma, teoriji i metodologiji koja je nastajala u to vrijeme.

Tematski je pokrivao širok raspon tema: direktnu akciju, strategije, organizaciju, pobune, antimilitarizam, zaštitu okoliša, pitanja proizvodnje, bliskoistočni sukob i slične teme, čime je svakako ispunjavao svoju osnovnu funkciju, a to čini i danas, jer dvadeset godina nakon svog objavljivanja i dalje predstavlja inspiraciju za antiautoritarnu i antikapitalističku borbu u svijetu.

Dodatnu vrijednost čaospisu daje činjenica da je grafički urednik bio Clifford Harper, poznat prvenstveno po svojim ilustracijama i knjizi Anarija - grafički vodič, koji je časopisu dao prepoznatljiv vizualni identitet.

Zbog svega ovoga i činjenice da tiskanih kopija časopisa više gotovo i nema, te zbog raznih "antikvara" koji postojeće kopije prodaju kao "raritete", od sad su svi brojevi dostupni kao pdf i slobodno ih možete skinuti, printati i širti dalje.

U svijetu zagušenom informacijama Elephant Editions širi svoja izdanja namjenjena osobama koje ne žele ništa drugo već kraj ovog sistema i početak puta u slobodu i anarhiju.

Insurrection možete pronaći na http://325.nostate.net/?p=443

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter