Novosti

16.02.2010.

Apsurdna optužba za terorizam

Nakon što su krajem kolovoza 2009. godine u Beogradu bačena dva molotovljeva koktela na Grčku ambasadu, policija je nakon tjedan dana istrage privela na informativini razgovor šest pripadnika/ica Anarhosindikalističke inicijative iz Beograda, nakon čega su izvedeni pred istražnog suca koji im je odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje za djelo međunarodnog terorizma. Sada se u pritvoru nalaze već pet mjeseci, a suđenje je zakazno za 17. veljače.

Pritvor je u više navrata produžen da bi nakon tri mjeseca pritvora, odnosno početkom studenog, bila podignuta i konačna optužnica za međunarodni terorizam.

No, krenimo od početka. Nakon što je upućen poziv za solidarnost s grčkim anarhistom Thodorisom Iliopoulosom i aktivnostima kojima bi se izvršio pritisak na grčke vlasti kako bi bio pušten na slobodu jer se u zatvoru nalazio osam mjeseci i već četredeset dana je štrajkao glađu, u nizu gradova u svijetu održani su prosvjedi, predavanja, informativne akcije, dok su u Beogradu na grčku ambasadu bačena dva molotovljeva koktela, za što je odgovornost preuzela nepoznata anarhistička grupa “Crni Ilija”.

Nakon kratke istrage zbog napada privedeni su članovi i jedna članica Anarhosindikalističke inicijative iz Beograda, koji su se ogradili od ovog napada.

Prethodnih dana su se neki od članova ove organizacije, a prema izvještaju B92 uredno prijavljene u registru nevladinih organizacija Srbije, ogradili od napada i to tvrdnjama da podržavaju zahtjeve, ali ne i metode koje su koristile osobe odgovorne za taj napad.

Tako su Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Ivan Vulović, Sanja Đokić, Ivan Savić i Nikola Mitrović postali prvi međunarodni teroristi i to zbog, kako je kasnije postalo jasno, 150 kuna štete na zgradi ambasade i jednom ispisanom zaokruženom A.

U ovom vježbanju strogoće ASI ipak nije ostao sam i napušten, jer su se ubrzo aktivirali međunarodni kanali podrške i solidarnosti, održano je puno prosvjeda u cijelom svijetu kako bi se beogradsku šestorku pustilo na slobodu, a tome su se priključila i Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista, koji su u više navrata pisali prosvjedna pisma, pa su se čak i sami “kazneno prijavili” (zbog sudjelovanja na okruglom stolu koji se bavio uhapšenima) kako bi pokazali apsurdnost cijele situacije u kojoj je policija troje mladih anarhista u Vršcu optužila za “ometanje pravde” jer su ljepili plakate na kojima je pisalo “Sloboda za uhapšene anarhiste”.

Grupa, koja je uputila spomenutu prijavu je početkom siječna organizirala i prosvjed ispred Ministarstva pravde u Beogradu i Centralog zatvora, gdje su istaknuli transparetne na kojima je pisalo “Naši drugari nisu teroristi” i “Ometamo nepravdu”.

U trenutku pisanja ovog članka šestoro anarhista je već više od pet mjeseci u zatvoru i očekuju suđenje po optužnici za međunarodni terorizam, a Tadej Kurepa je brutalno pretučen u zatvoru od strane kriminalaca koji su ga reketarili i pokušali izvući 2000 eura od njegove obitelji na način da obitelj dostavi taj novac nekom kriminalcu na slobodi. Upravo je ovakvo nasilje sastavni dio represije i onoga što zatvori grade, a politički zatvorenici su laka meta nasilnika koje država zapošljava za obavljanje prljavih poslova.

Više o ovom slučaju kao i razvoju situacije možete pratiti na stranici Grupe za monitoring procesa protiv šestoro anarhista.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter