Novosti

08.11.2010.

Antifašistički i antiautoritarni pokret u Rusiji

Ovaj četvrtak, 11. 11. 2010. u 19 sati, u sklopu Subverzija ruski aktivist govori o antifašističkom i antiautoritarnom pokretu u Rusiji, nastalom u teškim uvjetima zemlje koju potresaju najbrutalniji primjeri neonacističkog djelovanja u sprezi s vlastima koje financiraju i potiču nacionalističke skupine. Uz to, društveni sukob se proširio na različita područja djelovanja, čime je narasla i represija.

Tijekom posljednja dva desetljeća, a nakon raspada Sovjetskog saveza, u Rusiji se razvio neonacistički pokret koji je izrazito velik i brutalan pa su česte vijesti koje govore u ubojstvima počinjenim od strane neonacista. Jedan od poznatih slučajeva je prošlogodišnje ubojstvo odvjetnika Stanislava Markeova i nezavisne novinarke Anastasie Baburove za koje se sumnja da je naručeno od strane vlasti.

U izrazito teškim uvjetima, posljednjih par godina u Rusiji se razvio snažan antifašistički pokret koji pokušava promjeniti situaciju pružanjem stalnog otpora.

Istovremeno, anitautoritarni pokret se uključio u niz društvenih borbi, od onih za zaštitu okoliša, do opće borbe protiv društvene nepravde, pri čemu su sve češći sukobi, a nedavni napad na zgradu administracije je izazvao nezapamćeni val represije protiv poznatih aktivista.

O različitim načinima organiziranja i taktikama otpora, te strujama i tendencijama u ruskom antiautoritarnom pokretu govoriti će aktivist iz Rusije.

Predavanje i diskusija održavaju se u net.kulturnom klubu Mama, Preradovićeva 18 u Zagrebu, u četvrtak 11. 11. 2010. u 19 sati.

Subverzije se financiraju isključivo osobnim donacijama pa zato ubacite par kuna u kutiju za donacije, jer na taj način financirate program, plakate i sve ostale troškove, koji su minimalni, ali postoje

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter