Novosti

09.02.2010.

Alfredo Bonanno uhapšen zbog pljačke banke

Prvog listopada u malom Grčkom gradiću Trikala uhapšeni su Alfredo Maria Bonanno i Christos Stratigopoulos, pod optužbom da su opljačkali banku. Christos je optužen za oružanu pljačku, a Alfredo za pomoć i prijevoz. Oboje uhapšenih su dugi niz godina izrazito aktivni anarhisti, dok je Alfredo Bonanno poznat autor niza tekstova zbog kojih je bio i zatvaran.

Nakon što su uhapšeni, prebačeni su u zatvor u Amfisu, gdje su se nalazili do sredine siječnja, da bi onda zbog suđenja u Amfisi policajcima koji su ubili mladog Alexisa početkom prosinca 2008., bili prebačeni u zatvor Korydallos u Ateni.

Od trenutka od kad su uhapšeni bilo je jasno da će državni službenici iskoristiti svaku priliku za političku osvetu poznatim anarhistima, a to se posebno pokazalo u slučaju Alfreda Bonanna koji sa svojih 73 godine teško podnosi užasne uvjete u jednom od najgorih evropskih zatvora (Amfisa). Uz već narušeno zdravlje (dijabetes) i pretrpan zatvor (po pedeset zatvorenika u jednoj prostoriji), situacija se samo pogoršala nakon što mu je nakon pojave bolova u ramenu dijagnosticiran rak. No, umjesto puštanja na slobodu i premještaja u bolnicu, što je inače praksa u ovakvim slučajevima u Grčkoj, zadržan je u zatvoru, odvjetnici ne mogu dobiti medicinsku dokumentaciju, a povrh svega, pri prebacivanju u Atenski zatvor je bio vezan lisicama (!?), iako je 30 godina mlađi Christos premješten bez lisica.

Od trenutka hapšenja u svijetu su organizirane akcije solidarnosti, vrši se pritisak na vlasti u Grčkoj da oslobode Alfreda... U pismu koje je u svoje i Alfredovo ime uputio Christos, posve je jasno da se nalaze u užasnim uvjetima te da je takav tretman posljedica političke osvete vlasti zbog socijalnog sukoba koji potresa zemlju.

Više informacija o razvoju situacije ćemo objaviti na našim web stranicama, a detalje na engleskom saznajte na http://325.nostate.net ili http://aftertrikala.blogspot.com

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter