Novosti

25.11.2010.

Alfredo Bonanno oslobođen, Christos Stratigopoulos ostaje u zatvoru

U grčkom gradu Larisa održano je suđenje koje je država pokušala depolitizirati i prikazati kao kriminalno djelo, te proširiti slučaj kako bi zadržali Alfreda Bonanna u zatvoru, no na kraju je pušten, dok je Christos Stratigopoulos osuđen na dužu zatvorsku kaznu pa ostaje u zatvoru.

Prema očekivanju, država se potrudila prikriti prave razloge pljačke banke, i umjesto da bude govora o političkom činu, tužilaštvo je pokušalo dokazait kako je riječ o kriminalu.

Uz to, pokušali su dokazati kako je Alfredo bio glavni organizator cijele akcije, odnosno "učitelj", dok je Christos bio "učenik", čime su željeli produžiti kaznu koju je Alfredo dobio. Naime, zbog zakona u Grčkoj, svaki dan koji osobe starije dobi provedu u zatvoru, računaju se kao dva dana, tako da je Alfredo nakon dosuđene četiri godine zatvora zapravo pušten na slobodu, dok je Christos zadržan u zatvoru jer mu je dosuđeno osmag doina i devet mjeseci, a očekuje se da će biti pušten krajem 2011. godine.

Suđenje je brzo privedeno kraju jer jer država željela izbjeći dug proces koji bi postao velik politički događaj, što svakako nije u interesu Grčke.

Nakon suđenja i puštanja na slobodu Alfredo je dobio izgon iz Grčke.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter