Novosti

03.07.2010.

Akcija u Solunu: uzeli hranu u supermarketu i zapalili novac

Nakon niza takozvanih "robin hudovskih" akcija koje su se dogodile u Grčkoj, u Solunu se dogodila akcija tijekom koje su anarhisti uzeli osnovne namirnice poput tjestenine, ulja, riže i slično, a iz kase su uzeli novac koji je ispred supermarketa zapaljen kao dio simbolične akcije. Pogledajte video.

Ono što je posebno zanimljivo kod ove akcije je činjenica da su ovaj put ljudi koji su u njoj sudjelovali odbili tu etiketu anarhističkih Robin Hoodova, koji pljačkaju bogate i dijele siromašnima, već su hranu zadržali i poručili svima da ne žele biti avangarda, elita ili profesionalni revolucionari koji će vršiti akcije u ime društva, već pozivaju društvo da radi iste takve akcije.


Time nisu željeli uputiti kritiku na račun onih koji uzete stvari dijele, već su željeli poručiti da uspjeh socijalnog rata koji je u tijeku u Grčkoj leži u sudjelovanju svih, a ne tek nekolicine aktivnih te da odgovornost za društvene promjene mora preuzeti svaka pojedina osoba.


Cijeli tekst letka i političke poruke iza ove akcije možete pročitati ovdje, gdje možete pogledati i video.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter