Knjige

27.05.2011.

Život kao pobuna

Kritički propitujući svoje izbore i stavove Penny nas ovom autobiografijom podsjeća da u životu nema ničega trajnog te upozorava da zasljepljeno pridržavanje dogmi i ideologija (pa tako i “anarhističke”) pojedinca samo osakaćuje. Osvrćući se na svoj život, koji je započeo kao privilegirani pripadnik više srednje klase ali nastavio sasvim izvan tog svijeta, približava nam iskustvo dugogodišnjeg života u komuni i anarho-pank bendu Crass.

Središnji je dio njegovih memoara (ponovni) opraštaj sa prijateljem Wallyjem Hopeom, pokretačem Stonehenge festivala, o čijoj je smrti pod nerazjašnjenim okolnostima već pisao u The Last of the Hippies (Active Distribution, 2009), ali je, kako kaže, iz straha prešutio mnoge stvari koje sada otvoreno izlaže. U Shibbolethu, osim s Wallyjem, vidljivo pokušava riješiti mnogo toga i sa samim sobom. Kroz čitav životni vijek Crassa i komune morali su balansirati između odbijanja etiketa “predvodnika” te aktivnog djelovanja i izražavanja. Iako su mnoge inspirirali živim primjerom, čvrsto su se držali stava da autoriteti, stručnjaci i vođe ne postoje. Penny i društvo pokazali su da ne moraš znati ni svirati ni obrađivati vrt kako bi imao bend ili komunu. Ako nešto želiš, bitno je samo krenuti. A Shibboleth? U prijevodu s hebrejskog znači tok, rijeka, a izraz je koristilo jedno pleme kako bi provjerilo je li netko njihov pripadnik ili neprijatelj – po karakterističnom načinu izgovora te riječi. I danas označava način govora ili ponašanja kojim se nekoga identificira kao pripadnika određene skupine. Provjerava li Penny sebe ili nas?


Penny Rimbaud, Shibboleth: My Revolting Life, AK Press, Edinburgh 1998

 

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter