Knjige

02.03.2013.

Živjela revolucija!

Neke stripove poznajemo cijeli život, poput Tintina, koji već više od sedamdeset godina izlazi na različitim jezicima, objavljen je u nebrojenim izdanjima pa je tako doživio i svoje anarhističko izdanje.

Tintin se vratio, ali ovaj put nije novinar i avanturist, već dečko iz kvarta, a vrijeme radnje je Britanija krajem osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Život je težak, pritisak šefova, vlasti, sindikata, poslovođa sve je jači, a moguće je preživjeti samo ako znaš uzvratiti udarac i boriti se za svoj život. Tintin ne voli raditi, uostalom, tko normalan to voli (pita se u stripu), ne voli da mu naređuju, rasiste ne podnosi, a kao i svi mladi, voli dobru zabavu i pokušava živjeti “punim plućima”... Uzbudljiva priča prepuna sukoba, krađa po dućanima, skvotiranja, bijesa i ljubavi, i iznad svega solidarnosti, čini ovo izdanje Tintina drugačijim i zanimljivim, bez obzira uzimate li knjigu u ruke zbog revolucije ili stripa.

Ovdje je, još jednom, riječ o stripu koji je doživio “izvrnutu” verziju svog mainstream izdanja pa nakon engleskog originala, te prijevoda na francuski i španjolski, “Živjela revolucija” izlazi kao prvo izdanje na hrvatskom jeziku, upravo u vrijeme kada engleska verzija izlazi u četvrtom proširenom izdanju.

Likovi u stripu su “posuđeni” iz originalnog Tintina, no ovdje žive posve drugačije živote i bave se svakodnevnim problemima u kojima će se mnogi prepoznati... Developeri uništavaju sirotinjske kvartove da bi kasnije gradili skupe stanove i šoping centre, što svakako podsjeća na aktualnu situaciju kod nas i drugdje u svijetu, država i šefovi dogovaraju socijalne rezove, sindikati surađuju sa šefovima, a nezadovoljstvo se sve više preljeva na ulice. U situaciji koja neodoljivo podsjeća na svakodnevicu koju živimo, Tintin uzvraća udarac kapitalizmu i pri tome ne bira sredstva!

Knjigu možete kupiti, kako se to već kaže, u svim boljim knjižarama, direktno od izdavača u knjižari ili putem webshopa na http://www.stocitas.org/webshop

J. Daniels: Živjela revolucija, Što čitaš?, Zagreb, 2012.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter