Knjige

27.05.2011.

Zbog bake sam postao anarhist

1964. godine Stuart Christie je uhićen u Madridu i optužen za pokušaj ubojstva generala Franca te tako postao “najpoznatiji” britanski anarhist. Njegova autobigrafija nam donosi pogled na odrastanje u siromašnoj četvrti Glasgowa, religijsku i klasnu segregiranost, a naravno i tadašnje životne prilike.

Christie se već od rane mladosti aktivira na političkom polju kroz razne grupacije dok jednog momenta 1963. simboličkim deranjem iskaznice laburističke stranke odlučuje da je anarhizam ipak njemu najbliži i jedino efikasno oružje u borbi protiv sistema. Tu se njegova priča razvija u raznim smjerovima i daje odličan presjek anarhizma u engleskoj od 60-ih do 80-ih, od 1st of may group i Angry Brigadea, do raznih pojedinaca tadašnje anarhističke scene kao i grupa i taktika britanske policije koje su korištene protiv njih. Zbog sumnje da je član Angry brigadea je između ostalog uhićen 1972., ali i pušten nakon senzacionalističkog i od strane žutog tiska napuhanog suđenja.

Nakon godina španjolskih zatvora, te mnogih problema sa britanskim vlastima Christie ne gubi ni na trenutak britkost rasuđivanja, kao ni smisao za humor i upravo je to ono što ovu knjigu čini iznimno čitkom, a ne samo korisnom zbog velikog broja informacija koja će zanimati svakog zainteresiranog za povijest britanskog anarhizma.


Stuart Christie, Granny Made Me an Anarchist, Scribner, 2005

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter