Knjige

27.05.2011.

Tko nam daje pravo na pobunu?

Pravo na pobunu bi ukratko mogli nazvati neformalnom kronikom studentskih prosvjeda i analizom društvene, političke i ekonomske realnosti posljednih dvadesetak godina. Kroz knjigu se ova dva pristupa izmjenjuju,a prilično je jasno da sve dolazi iz pera aktera, a ne promatrača, što tijekom čitanja dovodi u pitanje neke od iznesenih tvrdnji ili kategorizacija događaja.

Primjerice, već u samom uvodu autori studentske blokade i prosvjede nazivaju Događajem, utvrđujući time njegovu povijesnu važnost, iako je sama knjiga objavljena gotovo u vrijeme trajanja ili barem odjeka tih prosvjeda. I dok je “nabrijavajući” govor jednog od studenata dok je pozivao kolege na blokadu riječima “mi sad stvaramo povijest” donekle razumljiv jer je riječ o motiviranju drugih na akciju, motivacija autora ostaje nejasna, osim ako je ne protumačimo kao potrebu da se povijesna važnost utvrdi samostalno, prije nego što to učini “netko sa strane”.

No, ako ostavimo takve detalje po strani (kojih ne nedostaje), riječ je o solidnoj analizi društvenog, ekonomskog i političkog konteksta u kojem se sve događa te dobrom pregledu strategija djelovanja koje su mediji i vlastodršci imali prema studentskim prosvjedima. No, čim knjiga zalazi u analizu i tumačenje samog studentskog djelovanja, sve odlazi u područje nekritičkog hvaljenja modela, poteza i strukture koju je to djelovanje imalo.

Tako primjerice autori govore o plenumu kao univerzalnom modelu odlučivanja primjenjivom u svim sferama društvenog života, dok istovremeno zanemaruju problem unificiranosti tog pristupa koji nije nužno dobar svugdje i za svakoga.

To nas vraća na sam podnaslov knjige koji utvrđuje građansku poziciju kao osnovno polazište pa time valjda i demokraciju kao “najbolje što imamo”, jer sustav se smije samo reformirati, ali ne i dovoditi u pitanje.

Zaključak nakon čitanja: ukoliko je odgovor na kapitalizam građanska pobuna za koju će netko tražiti legitimitet od institucija, onda smo definitivno osuđeni na propast.


Srećko Horvat i Igor Štiks, Pravo na pobunu - uvod u anatomiju građanskog otpora, Fraktura, Zagreb 2010

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter