Knjige

19.05.2014.

Stepski pirat

Ova romansirana biografija predstavlja impresivan kolaž svih dostupnih informacija o Nestoru Ivanoviču Mahnu, ukrajinskom anarhistu koji je posvetio svoj život revoluciji do te mjere da je nemoguće razlučiti mit od stvarne osobe.

Biografiju prati autorov putopis, posjet Mahnovom  rodnom mjestu i okolici, kojim uz razgovore s najstarijim žiteljima i rodbinom pokušava utvrditi stanje i važnost uspomena na Mahna. Putopis dobro dođe kao predah za procesuiranje svih burnih podataka o neumornim anarhističkim aktivnostima tog vremena koje iz današnje perspektive djeluju nadrealno:

Jednom je cijeli odred preodjeven u svadbenu povorku bez problema ušao u neko selo. U ulozi mlade nastupa Mahno koji je - kao što potvrđuju brojna svjedočanstva - volio glumački poziv. Na stožer odreda stacioniranog u selu “svatovi” iznenada otvaraju vatru iz strojnica skrivenih u kolima. Bitka ne traje predugo, nekoliko granata ubačenih kroz prozor dovršavaju posao. (str. 59)

Koliko god mislili sa smo upoznati s Mahnovom pričom, ova knjiga to demantira s pregršt informacija iz prijateljski i neprijateljski nastrojenih izvora. Inovativnost i uspjeh Mahnovih odreda koji su svi zajedno u jednom trenutku dosegli 60.000 članova (sve do boljševičkog sistematičnog zatiranja), zapanjuje. Važno je spomenuti da su i žene sudjelovale, među njima i estravagantne anarhistkinje intelektualke na konjima s crnim koprenama.

Knjiga je sigurno nešto što bi i generacije koje nemaju koncentraciju za čitanje mogle progutati u tren oka. Nijedan akcijski film nije ravan ovome.

Unatoč dobro obavljenom istraživačkom radu, komentari autora su druga priča. U biografskom dijelu bi bilo bolje da ih je potpuno izostavio, osim onih koji se tiču sumnje u vjerodostojnost podataka. Komentari o Mahnovom izgledu su totalno malograđanski, a komentare o seljacima kao sklonijima neprikladnijem i nasilnijem ponašanju zbog neobrazovanosti da ne spominjem. No to ipak ne smije biti razlog da se ova povijest predane anarhističke borbe ne pročita. Preporučujem, preporučujem, preporučujem!


Stanisław Łubieński: Stepski pirat, DAF, Zagreb, 2014

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter