Knjige

01.12.2009.

Seks, smrt i bijesna omladina

Ovaj opsežan intervju je zanimljiviji zbog pitanja koja nude više odgovora i informativniju podlogu za preispitivanje, nego sami odgovori. Unatoč sveprisutnom umjereno liberalnom tonu viđenja mogućnosti promjene jedino kroz sustav od strane akademske kreme duboko inkorporirane i ovisne o sustavu, upravo to daje dobar pregled prirode njihove zablude.

Uljuljkani u komfor više srednje klase, izgubili su kontakt sa svim spektrovima nižih klasa i težinom njihovih problema, što ih nije spriječilo da sa sigurnošću utvrđuju na koji ćemo način doseći oslobođenje. Štoviše po njima to oslobođenje samo što nije, svijet spontano dolazi do njega i svaki dan je sve bolje i bolje. Ne uviđaju da neprivilegirani i dalje nemaju privilegije dok se angažirana akademska elita samozavarava mrvicama koje im sustav nudi i još k tome poopćuju svoje stanje da ne padnu u beznađe. Kroz ružičaste naočale sve je ljepše i čini se nadohvat ruke, ali za stvarnu promjenu treba uzdrmati temelje, rušiti okove stare kulture i stvarati novu slobodnu, paralelno praksom i teorijom, a ne stvarati nadograđujući na kapitalističke temelje staru priču u novom izdanju.

Multidisciplinarnost i bogato iskustvo intervjuiranog dvojca umjesto da proširuje, uglavnom sužava vidike. Pozivajući se na raznolikost traže univerzalna rješenja i pravi put, vrlo često generaliziraju, stvaraju novi oblik new age mesijanizma koji treba slijepo slijediti. O anarhizmu govore sigurno kao znalci, a njihovo znanje se svodi samo na čitanje anarhističkih klasika, odnosno nepoznavanje raznolikosti i širine teorije i prakse koja se neprestano razvija. Posebno je važno uviđanje važnosti prakse za anarhizam, zapravo neodvojivosti teorije i prakse. Pokreti, grupe, pojedinci koji su živjeli i koji žive anarhizam su oni koji su inspirirali ideju i koji su bili inspirirani idejom, a da nisu nužno pisali teoriju. Bez njih je anarhizam samo mrtvo slovo na papiru.

Prisutna je i profesionalna deformacija akademskih teoretičara interpretiranja svijeta oko sebe na način da potvrdi njihovu teoriju. Otkrivanje tople vode je isto popularna metoda, a u ovom slučaju se to odnosi na novootkriveni „partnerski model“ - spas čovječanstva. Taj partnerski model je ništa drugo nego međunarodna i lokalna solidarnost, ali u malo izmjenjenom umjereno liberalnom štihu. I sve je to potkrijepljeno antropološkim špekulacijama koje su na kraju krajeva nebitne jer se svode na premalo arheoloških dokaza prepuštenih mašti i ideologiji stručnjaka. Donekle je ipak zabavno jer nudi neke poveznice i uzroke koji imaju smisla. Rekonstruiranje nekog boljeg, sretnijeg života u prošlosti i pronalaženje prvog grijeha odakle je sve pošlo po zlu, uvijek je dobra zagonetka. Ni jedan krimić joj nije ni do koljena.

No nije sve tako loše, ima par zanimljivih teorija što se tiče seksualnosti, rodnih odnosa i principa dominacije u svim odnosima, od ljubavnih do ekonomskih. Velika je važnost pridana usmjeravanju politički motiviranog bijesa protiv represije prema stvaranju alternativnih rješenja, a ne samo ostajanju pri kitiziranju i destrukciji.

Na kraju je dodan i biografski intervju tako da se dobije uvid s kim imate posla, a u ovom slučaju su to osebujne ličnosti koje su prošle sve kaljuže ovog društva.


Mathew Callahan: Sex, Death & The Angry Young Man: Conversations With Riane Eisler & David Loye, Times Change Press, 1993.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter