Knjige

02.03.2013.

Rad

Ovdje je riječ o dobro osmišljenoj kritici kapitalizma iz crimethIncovske perspektive koja je kroz vrijeme utvrdila svoj prepoznatljiv romantični stil.

Knjiga detektira zablude o mogućnostima slobodnog, sretnog, nekozumerskog i neizrabljivačkog života u kapitalizmu kroz prizmu rada kakvog poznajemo danas - dobrovoljnog robovlasničkog odnosa koji održava sistem. Uz bok kritici idu prijedlozi mogućih načina otpora tako da nas kritika ne ostavlja s pitanjem „a što sad s tim?“, već nam daje konkretne alternative za promišljanje i djelovanje. Među ključnim pitanjima na koja ćete naći odgovor su: Zašto nakon sve većeg napretka tehnologije moramo raditi sve više? Zašto je stari radnički pokret nemoćan kad treba zaustaviti nove napade na radnike? Može li kapitalizam preživjeti još jedno stoljeće krize? Kako ćemo se izvući iz ovog nereda?

Za razliku od „Days of love, nights of war”, ovo je malo rigidnije strukturirano, zna se gdje je glava, a gdje rep, a ima i više lijepih slikica, dovitljivih ilustracija i citata ne fali. Prepoznatljivi romantični stil je malo umjereniji, zamjenjen podrobnijom argumentacijom, ali i dalje sveprisutan. Šarolikost i predizajniranost će navesti i one najljenije da bar prolistaju knjigu i zamisle se nad nekom slikicom.

Budući da su autori iz SAD –a, sadržaj i stil su osjetno prožeti njihovom kulturološkom pozadinom. Najzanimljiviji i najinspirativniji dio knjige čine osobni primjeri pojedinaca o njihovom svakodnevnom otporu kapitalizmu. Posljednjih par stranica posvećenih otporu su pomalo suvišne i naporne jer su prošireno ponavljanje onog sto je prethodno već vrlo očito i jasno elaborirano kroz kritku kapitalizma, ali kako se kaže:  ponavljanje je majka znanja.

Početkom listopada prijevod je objavio Burevesnik, tako da je knjigu pod imenom Rad moguće nabaviti i kod nas.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter