Knjige

02.03.2013.

Pustinja

Ovo je knjižica prvenstveno namjenjena anarhistima sa stažem, ali zapravo jednako korisna i zanimljiva svima onima koji žele previdjeti i izbjeći ponavljanje uvijek istih stranputica. U moru imperativno entuzijastičnog štiva koje ne vidi dalje od globalne revolucije, Desert je pravo osvježenje.

Kroz pregled povijesti revolucija i iskustvo aktivista autor argumentira da do globalne anarhističke revolucije neće doći, ali će uvijek biti i nicati oaze, što ne znači da se ne treba boriti, upravo suprotno – trebamo znati gdje stojimo, što i zašto konkretno radimo. Dok u virtualnoj stvarnosti s mnoštvom virtualnih istomišljenika globalna revolucija samo što nije, na ulici stvari stoje potpuno drugačije, ljudima  globalna revolucija nije ni na kraj pameti unatoč svoj bijedi koja ih izjeda, računica ne drži vodu. Kad anarhistima svete globalne revolucije nakon godina truda, akcija, propagande ovo postane jasno, često nastupi razočaranje i odustajanje od cijele priče. Teško se pomiriti s izgubljenim iluzijama, ali osim odustajanja postoje i drugačije strategije otpora. Umjesto tempiranog spašavanja cijelog svijeta, autor predlaže spašavanje kvarta, ulice, parka, šume... ili rad na aktualnim problemima naše okoline.

Nakon vjetra u leđa veteranima aktivizma, knjiga se nastavlja u vrlo zabavnom i zanimljivom SF tonu, što one koji nisu ljubitelji žanra baš i neće oduševiti. Naime, autor pokušava predvidjeti mogućnosti  za anarhističko djelovanje i oaze u budućnosti poharanoj klimatskim promjenama, pri tome referirajući se na ponavljane obrasce ljudskog ponašanja u povijesti u sličnim nepogodama.

Iskreno, mene je to potpuno oborilo s nogu jer sam veliki ljubitelj žanra i poprilično je dobro znastveno potkrepljeno, iako krhko je znanje i znastvenici non-stop izbacuju nove kalkulacije i predviđanja... to na kraju krajeva nije ni bitno, treba biti spreman i misliti par koraka unaprijed, a ovo je bome fino zakoračalo i malo boli glava.

Nepoznat autor: Desert, samizdat, London (?), 2011

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter