Knjige

19.05.2014.

O pravom značenju riječi

Rječnici su uglavnom koncipirani tako da nam pomognu razumjeti jedni druge, barem što se tiče uobičajene komunikacije, no koliko zapravo razmišljamo o tome što stvarno znače pojedine riječi i pojmovi? Odnosno, što je njihovo pravo značenje, unatoč onom deklarativnom?

Upravo je to osnova ideja iza Contradictionaryja, novog izdanja autorskog kolektiva CrimethInc, čija prijašnja izdanja smo već predstavljali u prošlim brojevima Ispod pločnika.

Ovdje je ipak riječ o nešto drugačijem izdanju, ako ne već u dizajnerskom smislu, onda svakako u koncepciji. Naime, knjiga je stvarno koncipirana poput rječnika i abecednim redom pojašnjava različite pojmove, ali na način da odskače od njihovog uobičajenog značenja pa se zapravo kritički odnosi prema nizu koncepcija koje ti pojmovi predstavljaju. Cijela stvar je prilično duhovita, mogli bi je nazvati anarhističkom satirom, ako takvo što uopće postoji (naravno, postojalo je, Hašek je bio majstor satire, a uz to i anarhist).

Primjerice za pojam nacionalno oslobođenje stoji: odlučite se, želite li jedno ili drugo?, dok je slobodno tržište jednostavno pojašnjeno kao kontradikcija.

Osim kratkih objašnjenja i komentara, sve je obogaćeno anegdotama iz života, mitovima i pričama koje daju dodatnu argumentaciju otporu sustavu i svemu onome što on predstavlja.

Već smo spomenuli dizajn pa samo treba dodati da je knjiga puna ilustracija, kao što smo to već navikli vidjeti u CrimethInc izdanjima, a korice su odrađene poput Biblije, no vjerujem na umjetnoj koži i sa zlatotiskom pa knjiga izgleda jako “ozbiljno”.

Svakako je riječ o izdanju koje će vas zabaviti i dati vam još ponešto za promisliti jer značenja na koja smo naučeni su kriva.


CrimethInc Ex-Workers Collective: Contradictionary, SAD, 2013

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter