Knjige

01.11.2009.

Filozofija na dva kotača

Prilično je jasno iz samog naslova da se ova knjiga bavi tematikom popravka i održavanja bicikala, no ona je mnogo više od pukog priručnika tipa “sam svoj majstor” ili pak tehničkog štiva razumljivog samo onima koji su već ionako dobro upućeni u dotičnu tematiku. Posebnost je ove knjige ta topla ljudska komponenta koja nam uz glavnu tematiku mnogo govori i o autorima i njihovom entuzijazmu i ljubavi prema biciklima.

Ethan i Shelley su iskusni veterani radionica koji su prošli kroz mnogo specijaliziranih “shopova”, ali ono što ih je najviše obilježilo i utjecalo na njih jest rad u volonterski organiziranoj radionici, prostoru za recikliranje bicikala gdje im je glavni zadatak bio osposobljavanje bicikala za sve one koji si ih ne mogu priuštiti, a često im je baš bicikl jedini način transporta…

Inspirirani biciklom kao nečim što im je promijenilo poglede na život, nečim što im je donijelo nezavisnost i mobilnost, te na taj način otvorilo razne opcije i perspektive, odlučili su svoje znanje prenijeti na jedan razumljiv i jednostavan način.

Kao što i kažu u samom predgovoru ova je knjiga poprilično “stara škola”, u smislu da se većina tehničkih dijelova u knjizi odnosi na sad već polako zastarjele modele bicikala, ali upravo tu leži velika vrijednost, pogotovo danas u dobu proizvodnje robe koja nije napravljena da se obnavlja i traje nego odbacuje i zamjenjuje novim. Tokom cijele knjige protežu se razmišljanja autora o potrošačkom društvu i nužnosti usvajanja raznih znanja kako bismo mogli preuzeti odgovornost za svoje živote, a ne plaćati raznim specijalistima i profesionalcima da rade sve umjesto nas.

O samoj praktičnosti ove knjige govori činjenica da je sav tekst pomaknut udesno da bi se knjiga mogla lakše staviti u spiralni uvez i tako olakšati njezino listanje tijekom rada na biciklu.

Nakon nekih osnova i praktičnih savjeta oko odabira i kupovine idealnog bicikla te nalaženja dobre radnje gdje možete povjeriti bicikl u slučaju kvara kojeg ova knjiga ne može riješiti, slijedi pregled osnovnog alata potrebnog za sve radove opisane u knjizi.

Slijedi potpuni pregled svih dijelova bicikla i raznih mogućih kvarova, te naravno načina njihovog popravka, a sve je upotpunjeno odličnim rukom crtanim ilustracijama koje su jednostavne, ali dovoljno jasne za svakog pa i najvećeg laika.

Tu se još nalaze razne teme, od sigurnosti na cesti do različitih praktičnih savjeta, popisa community projekata u Americi koji se bave biciklima, a time zapravo i završava priručnik. Nastavak knjige sadrži reprintove istoimenog Chainbreaker fanzina koji je izlazio od 2001-2005. godine. Fanzini su priča za sebe, naravno također se bave biciklima, ali kroz promišljanje cjelokupnog društva, životnih stilova, subkultura, roda, klase, urbanog planiranja… stvarno pregršt tema nadopunjenih odličnim grafikama i slikama, a posebno je zanimljiv intervju sa farmerom Johnom, urbanim farmerom koji za isporuku svojih proizvoda kupcima koristi samo bicikl. Knjiga koja nikako nije napisana da skuplja prašinu na polici, nego kao alat koji će se, pretpostavljam, vrlo često uzimati u ruke.


Ethan Clark , Shelley Lynn Jackson: The Chainbreaker bike book - A rough guide to bicycle maintenance, Microcosm publishing, SAD 2008

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter