Knjige

19.05.2014.

Stepski pirat

Ova romansirana biografija predstavlja impresivan kolaž svih dostupnih informacija o Nestoru Ivanoviču Mahnu, ukrajinskom anarhistu koji je posvetio svoj život revoluciji do te mjere da je nemoguće razlučiti mit od stvarne osobe.

19.05.2014.

O pravom značenju riječi

Rječnici su uglavnom koncipirani tako da nam pomognu razumjeti jedni druge, barem što se tiče uobičajene komunikacije, no koliko zapravo razmišljamo o tome što stvarno znače pojedine riječi i pojmovi? Odnosno, što je njihovo pravo značenje, unatoč onom deklarativnom?

19.05.2014.

Individualistički anarhizam i revolucionarna seksualnost

Ovaj izbor Armandovih tekstova je prava mala petarda. Riječ je o manifestu individualnosti koji inspirira, provocira, tjera na razmišljnje, nervira... Svi tekstovi nisu jednako dobri, ali svaki ima žalac za propitkivanje.

02.03.2013.

Živjela revolucija!

Neke stripove poznajemo cijeli život, poput Tintina, koji već više od sedamdeset godina izlazi na različitim jezicima, objavljen je u nebrojenim izdanjima pa je tako doživio i svoje anarhističko izdanje.

02.03.2013.

Pustinja

Ovo je knjižica prvenstveno namjenjena anarhistima sa stažem, ali zapravo jednako korisna i zanimljiva svima onima koji žele previdjeti i izbjeći ponavljanje uvijek istih stranputica. U moru imperativno entuzijastičnog štiva koje ne vidi dalje od globalne revolucije, Desert je pravo osvježenje.

02.03.2013.

Rad

Ovdje je riječ o dobro osmišljenoj kritici kapitalizma iz crimethIncovske perspektive koja je kroz vrijeme utvrdila svoj prepoznatljiv romantični stil.

09.03.2012.

Podzemna Rusija

Nakon nešto više od sto godina, Podzemna Rusija doživjela je još jedno domaće izdanje, čime je opet postala dostupna kao važan zapis i opis jednog razdoblja revolucionarne povijesti Rusije, ali i svijeta, jer upravo su događaji u Rusiji, kao i neki akteri tih događaja snažno utjecali na razvoj anarhističkih ideja i njihovo širenje u svijetu.

27.05.2011.

Tko nam daje pravo na pobunu?

Pravo na pobunu bi ukratko mogli nazvati neformalnom kronikom studentskih prosvjeda i analizom društvene, političke i ekonomske realnosti posljednih dvadesetak godina. Kroz knjigu se ova dva pristupa izmjenjuju,a prilično je jasno da sve dolazi iz pera aktera, a ne promatrača, što tijekom čitanja dovodi u pitanje neke od iznesenih tvrdnji ili kategorizacija događaja.

27.05.2011.

Zbog bake sam postao anarhist

1964. godine Stuart Christie je uhićen u Madridu i optužen za pokušaj ubojstva generala Franca te tako postao “najpoznatiji” britanski anarhist. Njegova autobigrafija nam donosi pogled na odrastanje u siromašnoj četvrti Glasgowa, religijsku i klasnu segregiranost, a naravno i tadašnje životne prilike.

27.05.2011.

Život kao pobuna

Kritički propitujući svoje izbore i stavove Penny nas ovom autobiografijom podsjeća da u životu nema ničega trajnog te upozorava da zasljepljeno pridržavanje dogmi i ideologija (pa tako i “anarhističke”) pojedinca samo osakaćuje. Osvrćući se na svoj život, koji je započeo kao privilegirani pripadnik više srednje klase ali nastavio sasvim izvan tog svijeta, približava nam iskustvo dugogodišnjeg života u komuni i anarho-pank bendu Crass.

19.02.2010.

Politika uličnog nasilja

Martin Lux londonski je anarhist i jedan od osnivača Class War federacije. Aktivan je u antifašističkom pokretu još od kraja 60-ih godina. Knjiga Antifascist skup je njegovih osobnih iskustava vezanih uz buđenje neofašizma u Britaniji i organiziranje otpora različitih antifašističkih skupina. Pisana je slengom istočnog Londona, a zbog izrazitog naglaska na nasilnom suprotstavljanju fašizmu, knjiga se vjerojatno neće svidjeti pacifistima.

19.02.2010.

Posljednji hipi

Active distribution nam donosi jedno odlično reizdanje u formatu džepne knjižice od stotinjak stranica. Riječ je o The last of the hippies Pennyja Rimbauda, osnivača, bubnjara i tekstopisca izrazito bitnog anarhopank benda Crass.

01.12.2009.

Kratkovidnost realnog

Moram priznati da je ova knjiguljica više nego ugodno iznenađenje. Ona je beskompromisna i poetična kritika naše uljuljkanosti u konzumerističku apatičnu svakidašnjicu pod čizmom kapitalizma i standardnim izgovorom da treba prihvatiti realno stanje, ma kakvo ono bilo.

01.12.2009.

Seks, smrt i bijesna omladina

Ovaj opsežan intervju je zanimljiviji zbog pitanja koja nude više odgovora i informativniju podlogu za preispitivanje, nego sami odgovori. Unatoč sveprisutnom umjereno liberalnom tonu viđenja mogućnosti promjene jedino kroz sustav od strane akademske kreme duboko inkorporirane i ovisne o sustavu, upravo to daje dobar pregled prirode njihove zablude.

01.11.2009.

Ljubav, seks i moć u kasnijem životu

Ova knjiga nudi puno više nego što naslov nagovješćuje. Pažljivo dokumentira, argumentira i sistematski obrađuje sve uzročno-posljedične veze i što je još važnije nudi moguća rješenja. Odličan je pregled problematike seksualnosti ne samo u kasnijem životu, nego i općenito, a nudi i brojne reference koje su kvalitetan vodič za daljnje istraživanje seksualnosti.

01.11.2009.

Filozofija na dva kotača

Prilično je jasno iz samog naslova da se ova knjiga bavi tematikom popravka i održavanja bicikala, no ona je mnogo više od pukog priručnika tipa “sam svoj majstor” ili pak tehničkog štiva razumljivog samo onima koji su već ionako dobro upućeni u dotičnu tematiku. Posebnost je ove knjige ta topla ljudska komponenta koja nam uz glavnu tematiku mnogo govori i o autorima i njihovom entuzijazmu i ljubavi prema biciklima.

31.10.2009.

Kako nenasilje štiti državu

Rijetke su knjige koje se bave pitanjem nasilja i nenasilja, a da pri tome nisu isključive, već ostavljaju otvorene sve mogućnosti. Utoliko je ova knjiga važna, baš kao i zbog činjenice da doprinosi razumijevanju nasilja i odlazi znatno dalje od pojednostavljenog razumijevanja odnosa nasilja i nenasilja gdje je ono prvo loše, a drugo dobro. Svijet u kojem živimo je ipak nešto drugačije mjesto od onog kakvim bi ga mi željeli.

15.04.2009.

Romantična subkulturna priča

Kao što je često kod CrimethInc izdanja i ova je knjiga zapravo nastala kao fanzin koji je s vremenom prerastao svoje okvire i nakon nekoliko stotina kopiranih i nadopunjavanih verzija, doživio reizdanje u obliku lijepo složene knjige.
Naravno, estetski je iste sekunde prepoznatljiva kao nešto proizašlo iz CrimethInc radionice, tj. lako se primijete svi uobičajeni klišeji koji prate njihovo izdavaštvo: određeni motivi, grafike i kolaži, koji su već sto puta viđeni, ali još uvijek nekako simpatični.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter