Arhiva

31.10.2009.

Šesti broj Ispod pločnika

Šesti broj Ispod pločnika objavljen je početkom veljače 2009. godine i bavi se aktualnom krizom kapitalizma te progovara o tome zašto ta kriza nije naša, ali niti kriza realnih potreba, već virtualne vrijednosti. Značajan dio broja zauzima razgovor s Anarhistima protiv zida, a sve je upotpunjeno osvrtom na anarhističku povijest, oblike organizacije, nova izdanja i vijesti o pokretu.

Šesti broj bavi se aktualnom krizom kapitalizma i otkriva njene uzroke, koji su problem samog kapitalizma, a ne svih nas, jer ovdje nije riječ o krizi realnih potreba, izazvanoj prestankom proizvodnje ili prirodnom katastrofom. Kriza je izazvana kroz malverzacije u svijetu virtualne vrijednosti (tzv. financijskog tržišta), a rješenja su puno jednostavnija nego što se to čini.

Osim financijske krize, broj se bavi i sukobom na Bliskom istoku kroz opsežan razgovor s Anarhistima protiv zida, koji osim zajedničke borbe Palestinaca i Izraelaca protiv okupacije i segregacije tematizira i druge probleme u regiji, različite razine rasizma, te donosi jedan potpuno drugačiji pogled na temu koja se često površno provlači kroz mainstream medije.

Broj donosi i prijevod jednog od brojnih tekstova (Beduin, uvijek! Građanin, nikada!) nastalih tijekom pobune u Grčkoj, a koji objašnjava njene uzroke, razvoj i uopće nezadovoljstvo postojećim društvom. Treba još spomenuti priloge raspravi o anarhističkoj organizaciji, ovaj put je predstavljen koncept grupa afiniteta, a tu je i prilog anarhističkoj povijesti kroz tekst o anarhističkoj crnoj zastavi i njenom nastanku.

Tekstove koji se nalaze u Ispod pločnika možete preuzeti kao pdf (cijeli broj) ili čitati pojedinačno online.


Tekstovi:


Kriza kapitalizma (uvodni tekst u šesti broj)


Anarhisti protiv zida (razgovor)


Beduin, uvijek! Građanin, nikada.


Grupe afiniteta


Kriza... čija kriza?


Anarhizam i povijest crne zastave

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter